De 10 leukste wijnweetjes

Ontdek de leukste wijnweetjes met Marwijn

Bij Marwijn delen we graag onze passie voor wijn. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de meest verrassende en interessante wijnfeitjes. Perfect om te delen tijdens een gezellig samenzijn met een goed glas wijn!

1. De oudste fles wijn ter wereld

Wist je dat de oudste bekende fles wijn meer dan 1600 jaar oud is? Deze historische fles dateert uit de periode tussen 325 en 350 na Christus en is te bewonderen in het Historisch Museum der Pfalz in Speyer, Duitsland.

2. Oenofobie: angst voor wijn

Hoewel wij bij Marwijn niet zonder wijn kunnen, bestaat er een erkende angst voor wijn, genaamd oenofobie. Gelukkig komt dit zelden voor, maar het is een fascinerend weetje om te delen.

3. Het ontstaan van 'toosten'

De traditie van het toosten stamt uit het oude Griekenland. Om te bewijzen dat de wijn niet vergiftigd was, nam de gastheer de eerste slok. Zo werd het vertrouwen en de gezondheid van de gasten verzekerd.

4. Witte wijn van blauwe druiven

Het is mogelijk om witte wijn te maken van blauwe druiven. Door de schillen direct na het persen te verwijderen, krijgt het sap geen kans om kleurstoffen op te nemen, waardoor de wijn wit blijft.

5. De functie van de steel van een wijnglas

De steel van een wijnglas is er niet alleen voor de elegantie. Door het glas bij de steel vast te houden, voorkom je dat de warmte van je hand de temperatuur en daarmee de smaak van de wijn beïnvloedt.

6. Het aantal druiven per fles wijn

Voor een fles wijn van 750 ml zijn ongeveer 700 druiven nodig. Dat betekent dat er per glas wijn zo'n 125 druiven zijn verwerkt.

7. De invloed van muziek op de smaakbeleving

Onderzoek heeft aangetoond dat de muziek die je luistert tijdens het drinken van wijn invloed kan hebben op hoe je de smaak ervaart. Klassieke muziek kan bijvoorbeeld de complexiteit van de wijn benadrukken.

8. Het verschil tussen oude en nieuwe wereldwijnen

Wijnen uit de 'oude wereld' (Europa) hebben vaak een traditioneel karakter, terwijl 'nieuwe wereld' wijnen (zoals uit Australië en Chili) bekend staan om hun fruitige en innovatieve stijlen.

9. Het belang van de juiste serveertemperatuur

De temperatuur waarop je wijn serveert, heeft een grote invloed op de smaak. Rode wijnen komen het best tot hun recht bij 16-18°C, terwijl witte wijnen ideaal zijn bij 8-12°C. Bekijk hier hoe je snel wijn kan koelen!

10. Het ontstaan van roséwijn

Rosé ontstaat door een korte inweking van de blauwe druivenschillen met het sap, meestal enkele uren. Hierdoor krijgt de wijn zijn karakteristieke roze kleur en frisse smaak.

Terug naar blog