Is rode wijn van rode druiven en witte wijn van witte druiven?

Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen denken dat rode wijn van rode druiven komt en witte wijn van witte druiven. Makkelijk zat, toch? Nou, niet helemaal. Zet je glas even neer, want wij gaan het mysterie van de wijnkleur onthullen.

Rode Wijn, Rode Druiven, Logisch Toch?

Ja, in de meeste gevallen klopt dit. Rode wijn wordt bijna altijd gemaakt van rode of blauwe druiven. Denk bijvoorbeeld aan Pinot Noir. Wat de rode wijn z'n kleur geeft, is het feit dat de schillen van de druiven lekker blijven weken in het sap tijdens het fermenteren. Dit proces heet "maceratie" – een chic woord voor "laat die schillen maar goed badderen."

Die schillen zitten vol kleurstoffen en tannines (de stofjes die je mond een beetje laten samentrekken alsof je net in een onrijpe banaan hebt gebeten). Zonder die schillen zou je rode wijn eigenlijk niet rood zijn. Ja, gek hè?

Maar Witte Wijn Is Toch Gewoon Van Witte Druiven?

Meestal wel, maar niet altijd! Witte wijn wordt inderdaad vaak gemaakt van witte druiven zoals Chardonnay. Maar de grap is dat je witte wijn ook van rode druiven kunt maken. "Hoe dan?" vraag je je af terwijl je je glas bijvult. Het draait dus allemaal om die schillen.

Zie je, de meeste druivensoorten (zelfs rode!) hebben kleurloos vruchtvlees. De kleur van de wijn komt dus grotendeels van de schil, niet van het sap. Dus als je de schillen niet laat weken in het sap en ze er meteen uithaalt, krijg je... witte wijn. Ook al zijn de druiven rood!

Een perfect voorbeeld hiervan is blanc de noirs, een witte champagne die gemaakt is van rode druiven zoals Pinot Noir. Deze wijnmakers hebben het geheim van kleurloos sap door, en maken er handig gebruik van.

Waarom Deze Kennis Handig Is (Of Gewoon Leuk Voor Je Volgende Wijnavond)

Nu je dit weet, kun je de volgende keer dat iemand denkt dat ze een wijnexpert zijn, zeggen: "Wist je dat witte wijn ook van rode druiven kan worden gemaakt?" Gegarandeerd dat je indruk maakt, of op z'n minst een paar verbaasde blikken krijgt.

Conclusie

Dus, de volgende keer dat je naar een fles grijpt, onthoud dan: de kleur van je wijn is net zo’n mysterie als die ene sok die altijd verdwijnt in de was. Het gaat om de schillen, niet alleen om de druifkleur. Dus of je nu van wit, rood of rosé houdt, geniet ervan... en maak indruk op je vrienden met je nieuwe wijnwijsheden.

Proost! 🍷

 

Terug naar blog