Vijf redenen waarom wijn zo lekker smaakt

Mensen drinken al honderden jaren wijn. Jij misschien pas een paar jaar of al een tijdje, maar een ding is zeker: het is verdomd lekker! Maar waarom eigenlijk? Bij Marwijn zijn we niet zo fan van al die moeilijke wijn woorden om het maar duurder te laten klinken dan dat het is. Daarom leggen wij het jou uit in een begrijpelijke vorm (zelf voor ons).

1. De druif

De druif is de basis van de wijn. Verschillende druivensoorten hebben verschillende smaken. Twee bekende druivensoorten en hun functie zijn bijvoorbeeld.  

  • Pinot Noir: Een rode druif die lichte wijnen oplevert met smaken van aardbei en kersen.
  • Chardonnay: Wordt vaak gebruikt voor zowel frisse als romige wijnen.

2. Klimaat en bodem

Het klimaat en de bodem waar de druiven groeien, beïnvloeden ook de smaak. Druiven die in een warm klimaat groeien  produceren meer suiker. Dit geeft een rijpere smaak. Als een druif uit een koeler klimaat komt hebben ze vaker een frissere smaak. Daarnaast voegt de bodemsoort (bijvoorbeeld klei of kalksteen) ook smaken toe aan de druiven.

3. Wijn-maak-proces

Hoe de wijn gemaakt wordt is natuurlijk ook erg belangrijk. Als de wijn bijvoorbeeld in eikenhouten vaten wordt gerijpt, kan hij vanille- of kruidige smaken krijgen. Daarnaast beïnvloedt de soort gisten ook de smaak van de wijn. Dit hangt er dan van af of er natuurlijke- of commerciële gisten wordt gebruikt.

4. Ouderdom

Wijn verandert van smaak naarmate hij ouder wordt. Zo heb jij bijvoorbeeld ook andere smaken dan toen je een jonge puber was. Jonge wijnen smaken vaak fruitiger en frisser. Naarmate de wijn ouder wordt kan hij complexere smaken krijgen, zoals tabak, leer, of gedroogd fruit.

5. Alcoholgehalte

Ook het alcoholgehalte van de wijn beïnvloedt de smaak. Wijnen met een hoger alcoholgehalte kunnen een intensere smaak hebben dan lage alcoholgehalte wijnen.

Samengevat beïnvloedt elke stap of factor van de wijn de smaak die het uiteindelijk krijgt. Dat maakt wijn ook zo een mooi product. Zodra je aan een knopje draait kan het hele eindproduct anders worden.

Terug naar blog